HOMETOEPASSINGENMATERIALENREFERENTIESCONTACT


PMMA-Plexiglas

Wat is PMMA?

plexiglas stolpje

PMMA is een transparante kunststof die voor zeer veel toepassingen ingezet wordt, en die een uitstekend alternatief vormt voor glas, waartegenover het vele voordelen biedt:
* PMMA heeft een helderheid die hoger is dan die van glas, en dit zonder enige kleurzweem
* PMMA heeft een zeer  mooi oppervlak, en laat zich polijsten tot oogverblindend mooie objecten.
* PMMA laat zich gemakkelijk verwerken, en kan thermisch vervormd worden tot complexe vormen.
* PMMA is zeer weersbestendig, op Plexiglas® krijgt u tot 30 jaar garantie bij buitengebruik. Plexiglas® - Plexi - PMMA - Acrylaat
logo 30 jaar garantie tegen verkleuring

Plexiglas® werd in 1938 op de markt gebracht door de firma Röhm uit Darmstadt, die het principe van “gegoten PMMA" uitvond. De merknaam werd populair en de benaming “plexi” wordt dan ook vaak als soortnaam gebruikt. PMMA is een kunststof, en een petroleumderivaat. De technische benaming is polymethylmethacrylaat, afgekort PMMA, en wordt ook plexiacrylglas of acrylaat genoemd.
Andere merknamen van PMMA zijn  Altuglas®, Perspex®, Astariglas®, Nudec®, en vele anderen.
Op Plexiglas® krijgt u 30 jaar garantie bij buitengebruik.Gegoten PMMA vs ge-extrudeerd PMMA
Voor de productie van PMMA bestaan er twee verschillende methodes. De eerste methode bestaat erin dat men de vloeibare massa tussen twee glazen platen giet, die op een afstand van elkaar gehouden worden. Het nog vloeibare materiaal verspreid zich mooi tussen de platen, en men bekomt zo na afkoeling en polymeriseren, een PMMA-plaat met heel weinig spanning en zéér lange polymerisatie ketens. 
Bij extrusie gaat men dezelfde massa onder druk door een gleuf persen, en trekt men verderop het stollende materiaal verder. Dit is een continu proces en bijgevolg een goedkoper productie proces. Voor het nog niet gepolymeriseerde basismateriaal is dit een meer stresserende manier van werken, en men bekomt PMMA platen met kortere polymerisatie-ketens, en met veel meer spanning in de plaat.
Belangrijkste verschillen:
- Gegoten PMMA heeft minder spanning in het materiaal, en laat zich daardoor veel gemakkelijker bewerken. Geextrudeerd PMMA heeft veel meer spanning en is daardoor zelfs ongeschikt voor bvb graveerwerk.
- Gegoten PMMA is ongeveer 20% duurder dan ge-extrudeerd PMMA.
- Bij het gieten kunnen de glazen platen onder invloed van het gewicht van de vloeibare massa soms wat meer uit elkaar gaan, dit maakt dat de tolerantie op de dikte van de plaat bij gegoten PMMA niet te verwaarlozen is. Bij extrusie heeft men veel minder afwijking op de dikte van het materiaal.
- Gegoten PMMA heeft een iets krasbestendiger oppervalk dan geextrudeerde PMMA.

logo plexiglas rood


Dikte tolerantie voor gegoten PMMA-platen
De dikte tolerantie bedraagt +/- (0,4 + 10 % plaatdikte) in mm. Het is erg belangrijk hier rekening meet te houden bij de keuze van het materiaal. Concreet betekent dit dat een gegoten PMMA-plaat met een nominale dikte van 10 mm dikte, in realiteit mag variëren tussen 8,6 en 11,4 mm dikte, vooraleer de fabrikant de dikte als afwijkend zal aanvaarden.

Reinigen van Plexiglas

Lees hier de reinigings voorschriften van de fabrikant.

Technische specificaties van Plexiglas®  (Bij 23°C en 50% R.V.)

Densiteit 1,19 g/cm3
Slagvastheid volgens Charpy 15 kJ/m2
Treksterkte, gegoten/geextrudeerd 80 MPa / 72 MPa
Rek bij breuk, gegoten/geextrudeerd 5,5 % / 4,5 %
Krasvastheid (wrijvingswiel) 20-30 % Haze (ISO 9352)
Lichttransmissie 92 %
UV blokkering 100 %
Uitzettingscoëfficient 0,07 mm/m°C
Langdurige gebruikstemperatuur max 80°C


knop-terug klein